Kunstblog 1: ArtZuid - Amsterdam Sculptuur Biennale

Gepubliceerd op 15 oktober 2021 om 14:04

Bijna tien jaar geleden (2013) waagde ik me met de tram in Oud Zuid Amsterdam dat gedeeltelijk tot Art Zuid was herdoopt. Er waren op de Apollolaan, in het groen beelden geplaatst, van vele kunstenaars en materialen. Mijn oog viel direct op een werk van; zo las ik David Bade (1970).

Hij presenteerde een kunstprogramma (met Jasper Crabbe )dus was ik nieuwsgierig naar zijn werk. Het was een hoge paal waarlangs 2 grove figuren klommen ruw weergegeven in hout en van polyurethaanschuim geschilderd in opvallend oranje. In die tijd had ik nog geen smartphone zodat ik het nu moest opzoeken om mijn herinnering te’ fat checken’ zoals dat tegenwoordig heet.

Winnaar prix du Rome(1993).

Het was een mooie zonnige dag en bij het informatiecentrum van Art koffie geschonken zonder toiletvoorziening. Dat mocht bezocht in het Hilton Hotel.

Geïntimideerd nam ik de tijd om ook daar om me heen te kijken en werd onmiddellijk aangesproken of ik iets nodig had?

Ik vertelde het voorval aan de koffievrijwilligsters(waarom altijd vrouwen?) en of ik daar wel echt welkom was als proletarische bezoekster.

U bent zeer welkom en doe de groeten aan John Lennon!

Die stond er destijds niet (Laura Lian). Geweldige nonchalante pose leunend op zijn piece teken met Imaging gravure, wat mij betreft de topper van het hotelbezoek en hij stak mij een muzikaal

hart onder de riem zonder dat het kerst is. Ik lees dat het een reizend gemeenschapsstandbeeld is voor het eerst getoond in 2018 Galstonburryfestival, en gelieerd aan het

Penny Lane DevelopmentTrust.

Afin, nu sprak ook de receptionist Engels, zoals in heel de Horeca in hoofdstad, en kon de ontdekkingstocht langs de werken beginnen.

Bade was zeer herkenbaar aanwezig evenals Armando, Atelier van Lieshout en Klaas Gubbels.

Maar ook bij mij minder bekende kunstenaars zoals Nel van Lith met zeer krachtig enigszins kubistisch beeldhouw werk in steen(zittende vrouw). Spraken mij zeer aan.

Ik vraag me af hoe ze dat deed als weduwe met schoolgaande kinderen(1937) zoals de  ART Zuid app. nader toelichtte.

Dan ben je als (Blaricumse) kunstenaar wel gezegend als je je een goede oppas kunt veroorloven.

Dat zal wel want haar beelden zijn overal (in openbare ruimten geplaatst).

Iris le Rutte met haar elegante hazen en Karin Scholte( Paradijs Regained):

dieren met sierlijke ledematen verenigd in menselijke verzorgende poses vielen mij op door oorspronkelijkheid en mooi materiaal gebruik.

 

Duidelijk gemaakt door vrouwen van nu.

Laatste week: haast u anders twee jaar wachten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.